Informatie over autorijles

Wat is de beste weg naar jouw rijbewijs?

Je wilt gaan beginnen met autorijles. Waarschijnlijk heb je hier nog wel vragen over. Hoe oud moet je zijn om rijles te volgen, wat is een Tussen Tijdse Toets. Het antwoord op deze en andere vragen vind je op deze pagina. Heb je na het lezen toch nog vragen of wil je graag een proefles volgen, neem dan even contact met me op.

Vanaf welke leeftijd mag je autorijles nemen?

Vanaf je 17e jaar kun je je rijbewijs al halen en met 16,5 jaar kun je beginnen met je rijlessen. Je kunt dan ook een tussentijdse toets doen. Pas als je 17 bent, kun je het praktijkexamen B-categorie doen. Wanneer je dan voor je 18e jaar slaagt moet je totdat je 18 bent wel samen met een coach rijden. Bijvoorbeeld je vader of moeder. In dat geval heb je naast je rijbewijs ook een Begeleiderspas nodig.

Gezondheidsverklaring
  • In het begin van je rijopleiding moet je een Gezondheidsverklaring invullen. Dit doe je via Mijn CBR.
  • Je logt in met je DigiD-code met de extra controle via sms.
  • Heb je nog geen DigiD met sms-controle? Vraag deze dan eerst aan.
  • Beantwoord de vragen van de Gezondheidsverklaring en betaal via iDeal.
  • De Gezondheidsverklaring vul je zelf in. Want het gaat om je persoonlijke gegevens en die zijn vertrouwelijk. De gezondheidsverklaring is 1 jaar geldig.
Rijschool machtigen

Je moet de rijschool machtigen om het praktijkexamen voor jou te kunnen reserveren bij het CBR. Dit doe je ook via Mijn CBR. Zodra je dat hebt gedaan, krijgen jij en de rijschool een email met een bevestiging. Voor het machtigen heb je het CBR-rijschoolnummer nodig, voor Autorijschool Marleen is dit 1690Z0 (5 cijfers + 1 letter)

Theoriecertificaat

Je moet 16 jaar zijn om theorie-examen te mogen doen. Voordat je een TTT (Tussen Tijdse Toets)of het Praktijkexamen kan doen moet je geslaagd zijn voor je theorie-examen. Het theoriecertificaat is anderhalf jaar geldig! Na enkele praktijklessen is het verstandig om je voor te gaan bereiden op het theorie-examen.

Je kunt de theorie voor de auto op verschillende manieren leren. Hoe je dit doet, mag je uiteraard zelf bepalen.  Je kunt de theorie voor het examen leren uit een boek, of online een cursus volgen en dan online proefexamens maken.

Autorijschool Marleen geeft zelf geen theorieles, maar je kunt wel verschillende theorie leermiddelen bestellen via de rijschool. Voor meer informatie hierover kun je bij mij (Marleen) terecht. Wil je theorie-examen doen? Dan vraag je dit aan bij het CBR. (inloggen met je persoonlijke DigiD). De rijschool kan tegen vergoeding, ook je theorie-examen aanvragen.

Tussen Tijdse Toets (T.T.T )

Een tussentijdse toets is een soort proefexamen. De toets duurt even lang als een rijexamen en je moet dezelfde dingen doen. Zo kun je alvast wennen aan de examensituatie krijg je tips van een CBR-examinator. Als je de bijzondere verrichtingen goed uitvoert, kun je daarvoor zelfs vrijstelling verdienen voor je eerstvolgende rijexamen.

Wat je bij je moet hebben tijdens de T.T.T. ? Hetzelfde als bij het Praktijkexamen. Kijk bij Praktijkexamen welke dit zijn.

Het praktijkexamen

Samen met de rij-instructeur zul je je gaan voorbereiden op het praktijkexamen. De instructeur weet precies wat de eisen zijn en samen ga je voor het examen oefenen. Het examen duurt in totaal 55 minuten. Het bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Voor het examen
2. Op het parkeerterrein
3. De examenrit
4. De uitslag

In het CBR-examencentrum maak je kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt en hij controleert de volgende zaken, (3 van de 4 zaken moet je zelf meenemen)

  • de uitnodiging/ oproepkaart voor je examen
  • je identiteitsbewijs
  • of je het formulier Zelfreflectie ingevuld hebt; na de examenrit bespreekt de examinator dit formulier met je. In de meeste gevallen mag je instructeur meerijden tijdens het praktijkexamen. Soms is dit niet mogelijk, omdat er een tweede medewerker van het CBR meerijdt, bijvoorbeeld een examinator in opleiding. Je instructeur is dan wel bij het begin- en eindgesprek aanwezig.
  • en of je bent geslaagd voor je theorie-examen (dit zoekt de examinator zelf op in zijn computer)
De rijlessen

De rijlessen worden gegeven aan de hand van de R.I.S. methode (Rij Opleiding in Stappen) Aan het begin van je rijopleiding krijg je een r.i.s. praktijkboekje waarmee je je rijles kan voorbereiden. De vorderingen worden hier ook in genoteerd, zodat je je eigen vorderingen goed kan volgen. Op deze manier weet je altijd hoever je in je rijopleiding bent en wat je aandachtspunten zijn voor de vervolglessen. Iedere les evalueren we kort met je hoe de rijles is gegaan. En dan hoor ik ook graag hoe jij de rijles hebt ervaren.

Extra aandacht

Heb je wat meer tijd en extra aandacht nodig, bijvoorbeeld door faalangst, of een andere reden, waardoor je meer moeite hebt om alle vaardigheden aan te leren, ook dan kan je bij Autorijschool Marleen terecht. Met geduld, duidelijke communicatie en bespreken wat goed bij jou past, kunnen we samen, via de stap voor stap methode alle “puzzelstukjes leggen” die nodig zijn om het Praktijkexamen en daarmee je rijbewijs te halen. En wat natuurlijk het belangrijkst is, dat je daarna veilig en verantwoord deel kan nemen aan het verkeer.

Faalangstexamen

Dus heb je misschien last van faalangst bij examens? Of ben je té zenuwachtig om te laten zien wat je kunt tijdens het praktijkexamen? Dan kun je bij het CBR een faalangstexamen doen. Vaak heb je tijdens de rijlessen uitgebreid besproken of het nodig is om dit examen aan te vragen. Want zenuwen horen er natuurlijk ook wel “een beetje” bij, dit houdt je scherp en gefocust.

Opfrislessen

Ben je een ervaren, of minder ervaren, bestuurder die behoefte heeft aan wat opfrislessen, om je weer zekerder te voelen in het verkeer, bijvoorbeeld op de snelweg, of heb je misschien (nog steeds) moeite met inparkeren, ook dan kun je terecht bij Autorijschool Marleen. Met geduld en respect zal er bekeken worden hoe we de rijles voor jouw invulling kunnen geven.

Gratis proefles

Het kiezen van de juiste autorijschool is niet eenvoudig. Op welke manier wordt er les gegeven en klikt het met de rij-instructeur? Allemaal vragen die belangrijk zijn en waar je graag een antwoord op wil hebben. Meldt je dan aan voor een gratis proefles.

Zo weet je precies hoe de les gaat en nog belangrijker … spreekt mijn manier van lesgeven jou aan. Wanneer je een proefles wilt volgen dan kun je hiervoor een afspraak maken. De kosten van een proefles bedragen € 45,00. Wanneer je besluit om bij mij te komen lessen wordt dit bedrag in mindering gebracht op het lesgeld.

Heb je vragen of wil je je opgeven voor rijlessen?